Završili ste autoškolu, dobili vozačku i u prometu vas je dočekao prvi snijeg? Bez panike!

Kao mladi vozač, vožnja u zimskim uvjetima može biti izazovna. Hladno vrijeme, snijeg i led mogu smanjiti vidljivost i učiniti ceste skliskima, što može dovesti do opasnih situacija na cesti. No, postoje neki koraci koje možete poduzeti kako biste se zaštitili i osigurali sigurnu vožnju u zimskim uvjetima.

Prvo, važno je da vaš automobil bude spreman za zimske uvjete. To podrazumijeva da su svi dijelovi automobila u dobrom stanju i da su spremni za hladno vrijeme. Ovo će vam vjerojatno biti još svježe iz autoškole, ali da ponovimo – to uključuje:

 • Gume: zimske gume su izuzetno važne za vožnju po snijegu i mokroj površini kada je hladno. Bez obzira što zakon nalaže da se od 15. studenog svake godine obavezno moraju psotaviti zimske gume, ovdje je manje bitan zakon koliko sigurnost. Ukoliko 5.11. u prognozi vidite da se prognoziraju zimski uvjeti (što je itekako moguće!), obavezno biste trebali staviti zimske gume prije prvog hladnog i mokrog ili sniježnog vremena. Zimske gume zbog smjese od koje su izrađene osjetno su mekše od ljetnih te na temperaturama ispod 7°C ne gube svojstvo elastičnosti, odnosno bolje prianjaju za površinu. Tu osobinu nemaju ljetne gume te one na niskim temperaturama postaju krute, a prianjaju na površinu četiri puta slabije od zimskih guma, dok je zaustavni put duži ovisno o padu temperature. Vožnja sa ljetnim gumama na temperaturama blizu nule (ako je mokra cesta ili snijeg na njoj), izuzetno je opasna i to stvarno morate shvatiti ozbiljno!
 • Akumulator: hladno vrijeme može utjecati na rad akumulatora, pa je važno da je u dobrom stanju. Ako imate problema s akumulatorom, trebate ga zamijeniti prije zime.
 • Kočnice: kočnice su jedan od najvažnijih dijelova automobila, a u zimskim uvjetima su još važnije jer su ceste skliskije. Ako imate problema s kočnicama ili ako su kočnice prestare, trebali biste ih zamijeniti prije zime.
 • Motorno ulje: Motorno ulje pomaže u radu motora i sprečava pregrijavanje. Hladno vrijeme može smanjiti gustoću ulja, što može dovesti do problema s motorom. Stoga je važno da motorno ulje bude u dobrom stanju i da ga zamijeniti novim ako je potrebno.

Zimska oprema

Osim toga, važno je da imate odgovarajuću zimsku opremu u automobilu.

To uključuje:

 • Strugalicu za led: kada temperature padnu ispod nule, stakla automobila su često zaleđena. Često ćete od starijih čuti kako je dobro upaliti automobil kako bi se zagrijao dok čistite snijeg. To nikako nije dobro raditi, u nastavku ćete saznati zašto. Također ćete vidjeti na TikToku i sličnim platformama da je dobro politi staklo vrućom ili mlakom vodom kako bi se led otopio. To nikako ne smijete učiniti jer će vam staklo vrlo vjerojatno napuknuti ili puknuti u cjelosti. Kad tad. Umjesto toga, pažljivo sastružite strugalicom za led stakla ili polijete stakla medicinskim alkoholom kako biste potaknuli topljenje leda.
 • Lopatu za snijeg: ako se zaglavite u snijegu, lopata za snijeg vam može pomoći da se otkopate auto iz snijega i krenete..
 • Lanci za snijeg: danas se lanci više toliko ne koriste jer dobre moderne zimske gume su puno praktičnije, pa čak i sigurnije. Osim što je lance relativno komplicirano postaviti, također se sa većinom lanaca uopće ne smijete voziti po betonu (nego samo kad je snijeg na cesti). Lanci također mogu oštetiti određene dijelove automobila. Ali ako vas snijeg iznenadi i ne možete se nikako pokrenuti, oni vam mogu biti zadnja opcija.
 • Kapa, šal, rukavice: također biste trebali imati i neke rezervne odjeće, poput rukavica i druge zimske opreme, u slučaju da se zaglavite u snijegu i morate izaći iz automobila na duže vrijeme dok ga ne oslobodite.

Tehnika vožnje u zimskim uvjetima

Sada kada smo razgovarali o opremi, pogledajmo neke tehnike vožnje koje vam mogu pomoći da budete sigurni u zimskim uvjetima.

 • Sporo vozite: u zimskim uvjetima važno je da vozite što je moguće sporije. To vam omogućuje da imate više vremena za reakciju u slučaju da se pojavi opasna situacija na cesti.
 • Držite razmak: u zimskim uvjetima važno je da držite veći razmak između sebe i drugih vozila. To vam također omogućuje više vremena za reakciju.
 • Upravljajte oprezno: u zimskim uvjetima važno je da upravljate polagano i postepeno. Brzo okretanje volana ili brzo kočenje mogu dovesti do gubitka kontrole nad vozilom.
 • Budite oprezni na mostovima i nagibima: mostovi i nagibi su skliskiji u zimskim uvjetima jer se na njima skuplja više leda (zbog odsustva kontakta sa toplijom površinom zemlje). Budite oprezni kada vozite preko mostova i nagiba i vozite što je moguće sporije.
 • Koristite zimske gume: Kao što smo već spomenuli – zimske gume su daleko sigurnije za vožnju u hladnom vremenu.
 • Naglo dodavanje gasa: nikada nemojte naglo dodavati gas tijekom hladnih, mokrih i sklishih (a naročito sniježnih i ledenih) površina jer vam se automobil u trenutku može zanijeti i udariti u vozilo pored vas.

Uz sve ovo, važno je da se pridržavate osnovnih sigurnosnih pravila vožnje, kao što su održavanje sigurnosnog razmaka, nošenje pojasa, vožnja brzinom koja je prilagođena uvjetima na cesti i neprekidno gledanje u promet. Ovo su važna pravila koja se odnose na sve uvjete vožnje, a posebno su važna u zimskim uvjetima jer su ceste skliskije i više je opasnosti na cesti.

Sve u svemu, vožnja u zimskim uvjetima može biti izazovna, ali ako se pridržavate ovih savjeta i imate odgovarajuću opremu i dobro održavan automobil, možete osigurati sigurnu vožnju za sebe i druge na cesti.

Mit o grijanju vozila dok čistite snijeg i led sa njega

Za kraj kako smo obećali – želimo razbiti mit o dobrobitima grijanja vozila tijekom hladnog vremena. Mnogi ljudi tijekom čišćenja snijega i leda sa automobila vole upaliti grijanje i pustiti auto da radi. Time ustvari čine više štete nego koristi.

Ostavljanje automobila da radi sa upaljenim grijanjem dok stoji u mjestu ustvari čak i produžuje vrijeme zagrijavanja. Većina današnjih motora ima ubrizgano gorivo u sebi, pa nema potrebe da radi u ‘praznom hodu’. Vozilo će se zagrijati tijekom polagane vožnje i postignuti ugodnu temperaturu.

Osim toga, prethodno zagrijavanje može prouzročiti razrjeđivanje motornog ulja, gdje sirovi benzin prodire u ulje lomeći njegova svojstva i samim time dolazi do povećane istrošenosti.

Sretno sa prvim snijegom!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)