Što ako vam pukne guma, znate li je zamijeniti?

Završili ste autoškolu, podigli svoju vozačku ali niste naučili kako promijeniti kotač na svom automobilu ukoliko se nađete u situaciji da vam se pukne guma? Promjena kotača na automobilu može biti korisna vještina u nekim situacijama i dobro je imati neko osnovno znanje o tome kako to učiniti.

Svakome se može dogoditi da se probuši guma na automobilu, pa je dobro imati neko osnovno znanje o tome kako promijeniti kotač u takvoj situaciji. Slijedi korak po korak vodič za promjenu kotača na automobilu ako se probuši guma.

Priprema

1. Pripremite sve potrebno za promjenu kotača. To uključuje rezervni kotač, ključ za mijenjanje kotača (obično je u setu s alatom za popravak pneumatika) i strugalicu za snijeg ili sličnu alatku za lakše uklanjanje snijega i blata oko kotača ukoliko je potrebno.

2. Pronađite sigurno mjesto za promjenu kotača. Ako ste na autocesti ili drugoj brzoj cesti, trebate prijeći na najbliži trak za službena vozila ili na travnati dio ceste, ako postoji. Ako ste u gradu, trebate pronaći mjesto gdje možete sigurno parkirati i imati prostora za rad. Dakle parkiralište, ugibalište (ako je sigurno za zaustavljanje) ili drugo mirnije mjesto. Imajte na umu da se sa potpuno ispuhanom gumom ne smijete, odnosno morate što manje voziti i što sporije kako ne biste oštetili i iskrivili felge.

3. Stavite automobil u parkirni položaj i blokirajte ga. Ako imate automatski mjenjač, stavite ga u položaj “P” (parkiranje). Ako imate ručni mjenjač, stavite ga u brzinu “1” ili “R” i stisnite kočnicu. Osigurajte da se automobil neće pomaknuti tijekom promjene kotača.

4. Dohvatite alatnu torbu i rezervni kotač iz prtljažnika. Ako imate problema s pronalaženjem alatne torbe ili rezervnog kotača, provjerite upute proizvođača automobila ili se obratite proizvođaču. Ukratko, kako biste zamijenili gumu, trebat će vam ključ, dizalica i rezervna guma.

5. Prije dizanja automobila treba otpustiti vijke jer će nakon dizanja to biti mnogo teže, a i može doći do oštećenja. Vijci se obično nalaze u kvadratnom ili okruglom otvoru u sredini kotača. Ako ne ide s rukama, nogom stanite na ključ kako biste ojačali polugu i pokušajte ga pomaknuti cijelim tijelom. Ako ne ide ni tada, poprskajte vijak s WD-40 ili nekim masnim sredstvom, pričekajte i pokušajte ponovo. U nuždi može pomoći i neko gazirano piće.

Zamjena kotača

6. Nakon opuštanja vijaka slijedi dizanje auta. Dizalicu treba postaviti na točno određeno mjesto ispod auta, a koje je to mjesto i kako se dizalica koristi, pronaći ćete u uputstvima za korištenje auta. Automobil dižete toliko dok se kotač ne izdigne iznad podloge toliko da ispod njega stane vaš dlan. Nakon što je auto podignut, do kraja odvrnite vijke te skinite kotač.

6. Kada odvijete sve vijke, podignite kotač s mjesta i stavite ga na stranu. Zatim postavite rezervni kotač na mjesto gdje je bio uklonjeni kotač i vratite vijke.

7. Sljedeće, kotač kojeg montirate zataknite na osovinu te ga učvrstite vijcima. Dok je auto još podignut, učvrstite vijke ključem, zategnite ih do kraja no nemojte pretjerivati s upotrebom snage. Pomoću dizalice spustite automobil na podlogu, učvrstite vijske još jednom i izvucite tizalicu. Automobil je spreman za put!

Promjena kotača na automobilu može se činiti komplicirana, ali s malo vježbe i prakse, brzo ćete savladati ovu iznimno važnu vještinu. Uvijek je dobro imati rezervni kotač i alat za promjenu kotača u automobilu, jer se nikada ne zna kada će vam zatrebati. Držite se ovih uputa i spremni ste za svaku nevolju na cesti vezanu uz problem puknute gume..

Vožnja sa rezervnim kotačem

Ukoliko je vozilo opremljeno rezervnim kotačem normalnih dimenzija vozilo zadržava sve vozne karakteristike, bez utjecaja na performanse. Ukoliko ste na vozilo postavili rezervni kotač smanjenih dimenzija, tada na kotaču imate naljepnicu koja označava maksimalnu brzinu kojom možete voziti s takvim tipom kotača, a najčešće do 80 km/h. Bez obzira na vrstu, vožnja na rezervnom kotaču mora trajatai samo onoliko koliko vam je potrebno da u što kraćem roku zamijenite ili popravite redovnu gumu/kotač.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)