Kako do vozačke dozvole? Vodič za upis i polaganje u autoškoli

Dobivanje vozačke dozvole je za mnoge velika prekretnica i ulazak u svijet odraslosti, a mogućnost prijevoza autom svakako daje određenu slobodu i neovisnost o gradskom prijevozu ili roditeljima.

To je vrijeme kada ćete biti u mogućnosti puno lakše organizirati izlete, odlazak na more ili izlaske. Stoga mnogi odlučuju upisati se u autoškolu čim im to zakon dozvoljava, što je najčešće nakon matura ako nisu to stigli obaviti prije.

Kada mogu najranije upisati autoškolu?

Upis u Autoškolu možete najranije obaviti s navršenih 17 i pol godina, no u tom slučaju ugovor koji se mora potpisati s autoškolom sklapa i potpisuje vaš roditelj. Dakle u tom slučaju na upis u autoškolu dolazite s jednim roditeljem. Ukoliko imate 18 godina u trenutku upisa u autoškolu, samostalno potpisujete ugovor. Ono što je bitno, na finalni ispit vožnje ne možete izaći ukoliko niste navršili 18 godina.

U svakom slučaju prije upisa u autoškolu je potrebno obaviti nekoliko stvari, dakle prije potpisa ugovora s autoškolom.

Potvrda o nepostojanju kroničnih bolesti i liječnički pregled

Najprije ćete otići kod svog doktora opće prakse i zatražiti potvrdu da ste zdravi, odnosno da ne bolujete od nekih kroničnih bolesti koja bi vas sprječavala u upravljanju motornim vozilom. Zatim ćete otići u neki od domova zdravlja ili drugu zdravstvenu ustanovu gdje vrše pregled za B kategoriju. Kada obavite aj liječnički pregled, dobit ćete potvrdu koja se zove Uvjerenje o tjelesnoj i duševnoj sposobnosti za upravljanje vozilom određene kategorije (ukoliko polažete za osobni automobil to je B kategorija.) Liječnički pregled se sastoji od testiranja vida i psiholoških testova, što sveukupno traje oko sat vremena. Nakon što dobijete oba uvjerenja (od doktora opće prakse i ovog sa liječničkog pregleda) koja potvrđuju da ste psihički i fizički sposobni upravljati motornim vozilom B kategorije, odlazite u autoškolu,

Upis u odabranu autoškolu

Već smo napisali, ali da imamo neki kronološki slijed ponovit ćemo. Dakle s liječničkim uvjerenjem o duševnoj i tjelesnoj sposobnosti za upravljanje vozilom i osobnom iskaznicom dolazite na upis u autoškolu te potpisujete ugovor o osposobljavanju kandidata za vozača u kojem su navedeni svi bitni članci kako bi se vi i autoškola obvezali o poštivanju obveza tijekom obuke i polaganja vozačkog ispita.

Osposobljavanje kandidata

Osposobljavanje polaznika autoškole se odvija u dva dijela, teorijskog i praktičnog. Tijekom cijelog tečaja potrebno je sveukupno položiti tri ispita – Prometna pravila i sigurnosni propisi (PPSP), Pružanje prve pomoći (PPP) te Upravljanje vozilom (UV).

Prometna pravila i sigurnosni propisi (PPSP)

Kada upišete autoškolu, prvo ćete oko dva tjedna slušati predavanja iz tzv. Propisa. Minimalni broj nastavnih sati za ovaj predmet je 30, nakon čega polažete ispit iz tog gradiva. Tek kada položite Propise, možete krenuti s drugim dijelom – vožnjom. Ispit iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila kandidat je dužan položiti u roku od godine dana od dana završetka osposobljavanja iz tog predmeta.

Kandidat koji ispit iz nastavnog predmeta Prometni propisi i sigurnosna pravila ne uspije položiti u navedenom roku ili taj ispit ne savlada niti nakon petog pokušaja u roku od godine dana od dana završetka osposobljavanja, mora ponovno proći osposobljavanje iz tog nastavnog predmeta.

Kako biste si olakšali ovaj ispit, instalirajte besplatnu aplikaciju EduHub: Autoškole u kojoj imate sva pitanja iz Propisa podijeljena po poglavljima, a ako odaberete simulaciju ispita poseban algoritam će vam složiti ispit tako da je broj pitanja iz svakog poglavlja proporcionalan broju pitanja na pravom ispitu.

Nakon položenih Propisa, kandidat paralelno uz vožnju može slušati Pružanje prve pomoći, a ova predavanja traju ukupno 9 nastavnih sati.

Upravljanje vozilom (UV)

Nastavna jedinica Upravljanje vozilom (UV) traje minimalno 35 sati koje morate odvesti prije nego prijavite ispit iz vožnje. Ukoliko nemate položen ispit iz Prve pomoći (npr. odslušali ste ovaj predmet ali niste ga i položili), ne možete izaći na ispit Upravljanje vozilom.

Ispit se sastoji od dva dijela – prvi dio se provodi na poligonu, a drugi dio ispita na javnoj cesti gdje se prolaze određene prometne situacije i ocjenjuju vozačeve vještine i sve što je naučio tijekom obuke. Ispitu iz ovog predmeta pristupite tek nakon razgovora s instruktorom vožnje jer on kao stručna osoba može procijeniti da li je razina vaših stečenih vještina dovoljna da uspješno savladate ovaj ispit. Ukoliko padnete ovaj ispit, platit ćete dodatno oko 700 kuna, odnosno malo manje od 100 eura jer plaćate minimalno 3 dodatna sata + novi ispit. Više o cijenama u nastavku.

Povećajte šansu za prolazak ovog ispita
Kako biste smanjili stres prije ispita, upoznali ispitne rute i susreli se sa dodatnim prometnim situacijama koje možda niste imali prilike vidjeti u svojih 35 sati vožnje, mnogi instruktori, magistri prometa i autoškole preporučuju korištenje simulacija ispita iz upravljanja vozilom. One su također dostupne na EduHub: Autoškole aplikaciji. Možete besplatno posuditi naočale za Virtualnu Realnost a možete i bez njih gledati i simulirati ispit vožnje kroz vaš grad – samo što ćete sa VR naočalama imati doživljaj kao da sjedite na vozačkom mjestu. Bit ćete pasivan vozač koji aktivno razmišlja o prometnim situacijama i odlučuje o radnjama koje mora napraviti kako bi prošao ispit vožnje. Ispitne rute se jednokratnom uplatom od 188 kn /€25 otključavaju na 30 dana, čime za cijenu jednog sata prave vožnje možete proći svoj cijeli grad virtualno.

S obzirom da je najpoznatiji hrvatski instruktor – isntruktor Trulac naš ambasador, možete iskoristiti njegov kod TRULAC40 što će vam donijeti popust od 40%. Samo prilikom prijave u aplikaciji u dodatnoj napomeni kopipejstajte ovaj kod i cijena će vam biti 113 kn /€15.

Napomena!
Ispit iz Upravljanja vozilom trebate položiti u vremenskom periodu od najdulje 18 mjeseci od datuma kad ste položili ispit iz Prometnih propisa. Poslije tog vremenskog perioda obavezni ste, prije izlaska na ispit iz UV, ponoviti osposobljavanje iz Upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 12 dopunskih sati.

Izdavanje vozačke dozvole

Kada ste uspješno završili obuku i položili posljednji ispit, možete zatražiti zahtjev za izdavanje vozačke dozvole. Izdavanje se vrši u Policijskoj upravi prema mjestu stanovanja. Uz uvjerenje o položenom vozačkom ispitu i uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima – ne starije od 15 mjeseci, možete podići svoju vozačku dozvolu.

Cijene polaganja

Autoškole

Cijene autoškola variraju, ima onih koje koštaju ispod 5.000, kn / €663 pa do onih iznad 7.000,00 kn / €930. Kod odabira autoškole imajte na umu da one jeftinije su često samo prividno jeftinije – uz visoke cijene goriva, inflaciju i konkurenciju autoškole se teško ili nikako pokrivaju sa tako niskim cijenama. Stoga im je kvaliteta obuke lošija, manje se ulaže u kvalitetne instruktrore i obuku općenito što posljedično dovodi do smanjene prolaznosti na ispitima i finalno većom cijenom nego da ste u startu platili malo više.

Liječničko uvjerenje

Plaća se kod liječnika i košta oko 350 kn / €46

Prva pomoć

Između 250 i 500 kn / €33 – €66

Ispiti

Ispit iz propisa (plaća se HAK-u) – 147,60 kn / €19,58

Ispit iz Prve pomoći (HAK) – 118,75 kn / €15,76

Ispit iz vožnje (HAK) – 236,25 / €31,26

Dodatni sati

U slučaju pada na ispitu, zakonski ste dužni odvoziti još 3 dodatna sata. Također dodatne sate možete i sami uzeti ukoliko se ne osjećate spremni za ispit vožnje ili ako želite ponoviti određene segmente (parkiranje, vožnja u posebnim uvjetima itd.).

U svakom slučaju, dodatni sat vožnje u autoškoli prosječno košta oko 150 – 200 kn / €20 – €25. Stoga uz EduHub aplikaciju ćete svakako uštediti ukoliko vam pomogne proći ispit.

Sretno sa upisima, obukom i ispitima na putu do vozačke dozvole!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)